fiilis-alasivu.jpg
 

Kuukauden yritys - syyskuu 2019

Makea Café & Delistä ”makeaa mahan täydeltä”

Kahvila-konditoria Makea Café & Deli sijaitsee Sotkamon keskustassa, torin laidalla. Kahvilassa on tarjolla artesaanityönä valmistettuja kakkuja, leivoksia ja suolaisia paloja, salaattiannoksia, fresh toasteja, suolaisia piirakoita ja smoothieita sekä Huuskolan jäätelöä. Palan painikkeeksi voi valita pienpaahtimo Papun espressopavuista erikoiskahveja, teetä laajasta teevalikoimasta tai pienpanimo-oluita Suomesta. Erikoisruokavaliot on otettu hyvin huomioon: suurin osa tuotteista on gluteenittomia ja laktoosittomia. Valikoimissa on myös maidottomia tuotteita.

Makea Cafén tarina sai alkunsa syyskuussa 2014, jolloin Kalle Tolonen ja Leena Sarpola-Tolonen perustivat yrityksen. ”Torin kulma oli näyttäytynyt hyvänä kahvilan paikkana jo edeltäjämme aikana. Kun hän lopetti, päätimme perustaa oman kahvilamme kyseiselle paikalle ja katsoa kuinka se meidän toimintamallillamme toimii.”

Molempien Makean yrittäjien taustat ovat Kainuussa ja molemmat ovat perheyrityskasvatuksen saaneita, joten yhdessä yrittäminen oli heille luonteva jatko. Sotkamolaisen Kalle Tolosen taustalla on Kainuun suurin marjatila Marjatila Kuusela, ja sen ansiosta Makea on omavarainen marjojen osalta vuoden ajasta riippumatta. Tämä näkyy vahvasti myös Makea Cafén & Delin tuotteissa, jotka pohjautuvat oikeiden marjojen antamaan makuun. Vuodenajat ja satokaudet vaikuttavat toki tuotteisiin, samoin kuin vuoden juhla- ja pyhäajat, jotka näkyvät valikoimissa aina uudenlaisina luomuksina.

Hyvät tuotteet, upea asiakaspalvelu ja loistotyypit töissä

Kahvila on otettu Sotkamossa hyvin vastaan ja maistuvat tuotteet sekä hyvä palvelu ovat tuoneet paljon asiakkaita. Aurinkoisella terassilla ovat kahvilla ja leivonnaisilla käyneet herkuttelemassa monet Katinkullan lomalaisetkin. Useilla käynti Makeassa on lomaviikon vakio-ohjelmassa.

Makean yrittäjäpariskunnan saatua sai Kainuun nuori yrittäjä -palkinnon vuonna 2017 Kalle Tolonen sanoi, että ”ulkopuolinen tunnustus tuntuu hyvältä ja kannustavalta, mutta kiitos siitä kuuluu koko työporukalle, sillä meillä on loistotyyppejä töissä täällä”. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee yhteensä kahdeksan työntekijää, joista kolme on kondiittoreita. Kahvilan puolella asiakkaita palvelee pääsääntöisesti neljä iloista naista.

Sotkamon nimikkoleivos kehitettiin Makeassa

Kahvilana alkanut toiminta on kasvanut ja saanut rinnalleen konditorian, jossa mm. uusien tuotteiden kehittäminen on aktiivista. Tuotekehityksen tuloksena on syntynyt myös Sotkamo-leivos, josta kunnia kuuluu Makean kondiittorille Sanni Lehikoiselle. Sotkamon nimikkoleivos tehdään kokonaan käsityönä ja sen pääraaka-aineet ovat Sotkamosta tai Kainuusta. Leivoksen pohjassa on kainuulaista ruista ja talkkunaa, ja se kuvastaa Hiukan sorapolkuja. Mustikka-puolukkarahkan väri tuo mieleen Vuokatin violetin ja Sotkamon marjaiset metsät. Leivoksen päällystä koristavat kuusenkerkkämetsä ja lumiset Vuokatin puut.

"Kun minä Hiukan polkuja astelen,
tunnen jalkojeni alla harjumaan.
Kun minä metsissä kuljen, aistin kaiken vehreyden ja marjojen runsauden.
Kun minä Vuokatin vaaroilla vaellan,
näen lumiset jylhät kuusipuut.
Kaikessa kauneudessaan tätä minun Sotkamoni on.
Tästä minä haluan Sinun nauttivan."

– Sanni Lehikoinen, Sotkamo-leivoksen kehittäjä

Makea Café & Delin tuotteita on myynnissä myös paikallisissa marketeissa, kahviloissa ja ravintoloissa sesonkiajoin.

Tervetuloa!

Makea Café & Delin osoite on Torikatu 8, 88600 Sotkamo ja se palvelee arkisin ma-pe klo 10.00-17.00 ja la klo 10.00-15.00. 

Puhelimitse kahvila-konditorian väen tavoittaa numerosta 040 831 7202 ja sähköpostia voi lähettää osoitteella kalle@makeacafe.fi 

www.makeacafe.fi

Facebookissa https://www.facebook.com/makeacafe/

Instagram https://www.instagram.com/makeacafe/